Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nieśmiertelność

Życie... uśmiechów parę
I łez nieprzebrane morze.
Nie pytaj mnie, czy będę,
Nim zgasną wieczorne zorze.
Nie mogę ci dać odpowiedzi
Na pytanie, to najtrudniejsze.
Nie wiem, czy znajdę duszę,
Gdy przestanie kołatać się serce.
Nie umiem miłości opisać,
Choć uczę się jej całe życie,
Lecz ona nie stąd pochodzi,
W wieczności tkwią jej tajemnice.
Nie znajdę w sobie dziś tchnienia,
By historię naszą dopowiedzieć.
Los mi przerwie pewnie w pół zdania,
Lecz resztę ty będziesz wiedzieć.
Szukaj mnie w świateł odbiciu,
W drżącym płomieniu przy oknie,
W nieba przełamanym błękicie,
Oczach anioła, co na deszczu moknie.
Szukaj mnie, gdy czas zmyje ślady
I kręgi na wodzie się rozpłyną,
Bo tylko w twej tęsknoty uporze,
Pieśni mej duszy słowa nie przeminą.

137 934 wyświetlenia
1393 teksty
282 obserwujących
  • wyspiarka

    2 September 2011, 17:22

    Czas- nie rdza, słowa- nie metal...pięknym słowom korozja nie grozi!

    Wzajemności... z tym popołudniem :)

  • 2 September 2011, 17:08

    I wzajemnie Madziu :)...mój zapowiada się pięknie ;) :)))

  • giulietka

    2 September 2011, 17:03

    No proszę ile tu dobrych Aniołów, przywracających uśmiech...

    Dziękuję Dziewczynki, miłego piątkowego popołudnia życzę:)

  • 2 September 2011, 16:58

    ...i ja zajrzałam :)))
    ...i jak zawsze - jestem pod wrażeniem Twoich słów Madziu :)))

  • giulietka

    2 September 2011, 16:57

    To bardzo miłe, że Ktoś zagląda jeszcze do moich staroci:)
    Sprawiłaś mi ogromną przyjemność Marlenko!
    Dziękuję i pozdrawiam ciepło:)

  • wyspiarka

    2 September 2011, 16:52

    Zatrzymać się przy Twoim słowie...to wielka przyjemność!

    Pozdrawiam Madziu :)

  • giulietka

    29 January 2011, 17:58

    Cudownie jest mieć świadomość, że Ktoś poświęca swój cenny czas na czytanie moich wierszy...
    Dziękuję Damianku:)

  • Huaquero

    29 January 2011, 17:56

    Cudownie jest móc Cię czytać, Madziu.

  • 20 January 2011, 13:27

    w Twych słowach znaleźć Cię można, w nich zawarta jest Twa dusza, czytając można powiedzieć z pewnością, że ona jest i po nas zostanie tutaj ....

    z powagą i zadumą, nad przemijaniem lecz i życiem zarazem, chylę czoła i nic więcej nie powiem :)))

  • giulietka

    19 January 2011, 19:06

    Dziękuję za dostrzeżenie tych warstw interpretacji, które oglądam czasem jedynie Waszymi oczami, to niesamowite uczucie:)
    Pozdrawiam!