Menu
Gildia Pióra na Patronite

Szklana kula

Teksty z obrazami - Szklana kula - exsilentio
Szklana kula - exsilentio

Życie to szklana kula,
Bez domku ze śniegiem,
Z czasem, co biegiem
Po kalendarzu hula.

Wstrząśnięte opadają płatki snów
Wzbudzone wczesną zimą,
Których nic się nie ima,
Aż lato rozszarpie je żarem kłów.

Składam ją w Twoje delikatne dłonie,
By dospać wreszcie spokojnej śnieżycy
I po cichu z drżeniem liczyć
Nadzieje, że żaden płatek nie spłonie.

A Ty, jak wiosna zielenią radosna,
Cienie zamieniasz w odblaski światła.
Nie jest to zabawa łatwa,
Ale miłość serdecznie prosta.

Wtedy dopiero wiem,
Że życie, choć nie jest bajką,
Nie kłania się kartonowym lajkom,
Ale stać się może najpiękniejszym snem.

41 485 wyświetleń
573 teksty
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!