Menu
Gildia Pióra na Patronite

Czym jest życie

Życie… Czym jest życie,
Skoro śmierć czeka na samym jego szczycie?

W życiu każdego człowieka,
Każda, minuta, chwila – ucieka.
Czas choć liczony w latach tak szybko płynie,
Tyle możesz zmienić,
A nie zrobisz nic i wspomnisz to w ostatniej życia godzinie…

Choć braknie już sił i cel życia w nas gaśnie,
Gdy upór nasz milknie aż w końcu zaśnie,
My mamy swą wiarę co trwać nam pozwala,
Która daje nam siłę, pobudza, rozpala…

Pali się płomyk mojego życia,
A w sercu mym ogień wielkiego uczucia,
Jakim jest miłość do mojej Miłości
Oraz tęsknota ku wiecznej wolności.

Im bliżej szczytu tym płomyk życia mniejszy,
Lecz dzięki mej wierze jestem coraz silniejszy.
Wciąż kroczyć pod górę po życia kres muszę,
Do miejsca gdzie śmierć dłoń swą wyciąga…
Po moją duszę.

Więc życie to tylko droga,
Podczas której przepełnia nas straszliwa trwoga…
Która prowadzi z upadku, pod górę, na szczyt,
Tam gdzie kończy się ziemski człowieka byt.

6576 wyświetleń
88 tekstów
3 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!