Menu
Gildia Pióra na Patronite

tęsknota

z tęsknotą problem jest zawsze
czy jest
czy jej brak

gdy jest… przesłania wszystko
naciąga nam kaptur na głowę
przestajemy odbijać światło
wszystko skupia w jednym punkcie
nieobecnym…

gdy jej nie ma… w niepewność wpędza
sprawy gładkie i proste się zdają
ale dzieją się bez głębi i smaku
można być wszędzie choć nie jest się nigdzie
obojętność…

tęsknię za pewną tęsknotą
którą poznałam dawno temu
myślałam że
stała się moją nieodzowną częścią
że to już moja stara znajoma
zabierająca kolory i oddech
otwierająca szeroko moje oczy

stęskniona tęsknoty
spróbowałam ją nazwać i w świat wysłałam
zgubiła się gdzieś
nie wróciła… może ktoś tupnął na nią nogą
przestraszył

i budzę się bez niej
i zasypiam bez niej
na cuda wyczekiwane patrzeć mi przyszło pojedynczo
obrazy co numery kolejne tylko miały
(bo żaden tytuł zmieścić ich nie zdołał)
tylko we mnie zostały…

ta tęsknota którą za swoją uznałam
powyplątywała się ze mnie…
ale przyznaję
ostrzegała
akceptować muszę
że mnie odeszła…

12.03.2018

33 778 wyświetleń
281 tekstów
28 obserwujących
  • Monika M.

    13 April 2020, 21:52

    Hmm... dziękuję za piosenkę:).
    Ale mnie się zdaje, że największy jest ambaras, żeby dwoje...

  • szpiek

    13 April 2020, 20:21

    A mówią, że od przybytku głowa nie boli 🙂
    Pozwól, że podzielę się skojarzeniem z piosenką
    https://youtu.be/rHajHLMKOJk

    Video rHajHLMKOJk
  • Monika M.

    13 April 2020, 19:21

    Mniej więcej było tak. Żyd miał bardzo ciasno w małym domku. Żona, kilkoro dzieci, krowa, kury i inne żywotne... Poszedł do rabina i się pożalił, że ciasno, że żyć się nie daje. Rabin polecił mu kupić kozę. Żyd tak uczynił i... było jeszcze ciaśniej. Pobiegł do Rabina i mówi, że jest jeszcze gorzej. Na to Rabin mu polecił... sprzedać kozę.
    I wedy było już u Żyda wygodniej i lepiej;).

    Są różne tęskony. Dobre i złe...

    od szpiek
  • szpiek

    13 April 2020, 18:43

    Nie znam tej historii, chętnie posłucham

  • Monika M.

    13 April 2020, 18:24

    Mariuszu, czy to jak z pewnym Żydem, który miał ciasno w mieszkaniu i rabin kazał kupić mu kozę?

  • szpiek

    13 April 2020, 16:57

    To trochę jak w przysłowiu "Nie miała baba problemów, kupiła sobie prosię".
    Ale to tylko męski punkt widzenia ;)

  • thereisareasonwhy

    9 March 2020, 21:45

    Taka mała tęsknota, taki piękny jej obraz