Menu
Gildia Pióra na Patronite

Żołnierzu polski... Dziś nisko się Tobie kłaniam!

Żołnierzu polski! Obrońco Ojczyzny!
Dziś nisko się Tobie kłaniam!
Ty bronisz ziemi ojców i dziadów,
Ty sercem jesteś Ojczyźnie oddany.

Tyś silny duchem, ćwiczony stale!
Z Ciebie bije odwaga nieugięta!
W razie potrzeby, gdy Ojczyzna wezwie,
Ty staniesz w jej obrońców zastępach.

Nie boisz się kuli, strach w Tobie nie żyje.
Tyś dumą narodu polskiego.
Ćwiczony w koszarach, odwaga z Ciebie bije.
Chwalebny synu wojska polskiego.

I jam z Ciebie dumna, i dumna Ojczyzna.
Niech w Ciebie nikt nigdy nie wątpi.
Ty pójdziesz jak wicher, polski obrońco!
I nikt Cię w tym nie zastąpi.

Obronisz Ojczyznę, gdy wróg jej zagrozi,
I własną piersią spróbujesz zasłonić.
I Twojej odwagi nic już nie zamrozi,
Gdy ziemi ojczystej trzeba będzie bronić.

Polski rycerzu! Polski żołnierzu!
Niech Polska szczyci się Tobą.
Naród polski całego świata
Całym sercem Ci ufa i wierzy.

To w Tobie żyje duch nieugięty!
Tyś gotów bronić tej Ziemi świętej.
Dla której już zginęły tysiące,
A po nich zostały białe krzyże na łące.

Duch bohatera w Tobie płonie.
Ojczyźnie gotów jesteś poświęcić życie.
W Twej słusznej sprawie, Ojczyzny obronie
Podtrzymam Cię na duchu,gdy zapłoną wici.

Pójdziesz z odwagą, niezłomny żołnierzu.
Bo kochasz Ojczyznę nad zycie.
Siła i nieugiętość w miłości i wierze
Jak źródłó górskie z Ciebie tryska.

Do krwi ostatniej kropli swej
Bronić jej b ędziesz własnym ciałem.
By nigdy nie zdeptał but obcego żołdaka
Tej ziemi z godłem królewskiego ptaka!

5544 wyświetlenia
78 tekstów
3 obserwujących
  • Bogini Twa!

    6 September 2015, 12:42

    Dziekuję Malusia za przychylną mi opinię! Cieszę się, że Ci podobał się, bo starałam się w nim wyrazić to, co czuję do polskiego żołnierza, kim oni dla mnie są - całe Wojsko Polskie. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Ci miłego dnia! Jest to wiersz - kolejny wiersz- pisany sercem! Niech nie ma w nim wiele poezji, poetyckich środków wyrazu, lecz jest zawarty szacunek i hołd żolnierzowi polskiemu od przedstawicielki narodu polskiego na obczyżnie - która nim się szczyci!

  • Malusia_035

    6 September 2015, 12:05

    Bardzo dobry Wiersz Jolu :)

    Pozdrawiam Cieplutko :))

  • Bogini Twa!

    4 September 2015, 00:17

    Dziękuję Krystyno! Również pozdrawiam!

  • krysta

    3 September 2015, 21:19

    ''Żołnierzu polski! Obrońco Ojczyzny!''

    Naszej ojcowizny!

    Mało kto piszę dziś na ten temat. Dobry wiersz.
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Bogini Twa!

    3 September 2015, 15:53

    Dziękuję Andżeliko! Ojczyzna i jej żołnierze, jej obrońcy zawsze muszą być unas na pierwszym miejscu! Bo w razie niebezpieczeństwa schronią się Polacy pod ich opiekę!

  • zapach_bzu

    3 September 2015, 14:15

    Ważny temat Jolu...