Menu
Gildia Pióra na Patronite

Motyl na piasku

zobaczyłem motyla leżącego na wznak
spalonego słońcem wychłostanego wiatrem
ostatnimi siłami przebierał skrzydłami
rozgarniając rozgrzane ziarna piasku

zbyt słaby by się doczołgać do zroszonej trawy
zbyt mało sekund życia zostało by zdążył
mogłem go rozdeptać by skrócić cierpienie
lecz pomogłem zdążyć na tę ostatnią kroplę

obmyty chłodną rosą zalśnił kolorami tęczy
najpiękniejszymi jakie kiedykolwiek widziałem
i wtedy znieruchomiał spokojny i piękny
na wieki z wyrazem ulgi na skrzydłach

chciałbym by kiedyś gdy przyjdzie czas
ktoś znalazł mnie jak ja tego motyla

48 093 wyświetlenia
592 teksty
92 obserwujących
  • 23 May 2019, 17:31

    Ładne, tak niewielu pochyla się... nad umierającym motylem...
    Pozdrawiam. :)

  • Naja

    22 May 2019, 06:59

    Piękny wiersz.

    :-)

  • PetroBlues

    21 May 2019, 15:32

    O panie, jaki babol, dzięki za zwrócenie uwagi. Publikowałem z telefonu, zapewne dlatego wkradł się błąd.

    Cóż, pewne obrazy zostają w pamięci i pobudzają wenę. Pozdrawiam ciepło:)

  • 21 May 2019, 15:03

    skłamałbym mówiąc, że się nie wzruszyłem

    ż, miast rz, to jedyna uwaga

    niebanalna puenta
    jesteś w dobrej formie, bardzo mnie to cieszy