Menu
Gildia Pióra na Patronite

Niezmiennie

Znasz przecież doskonale to wszystko,
pamiętaj zatem proszę,
jeśli wzrok swój podniosę i spojrzę
na perłowy księżyć, na gałąź brązową,
zwalniającej świat cały jesieni w oknie moim,
jeśli choćby musnę okolice ognia,
niewyczuwalny popiół
lub pomarszczone kłody ciało,
wszystko to niesie mnie do Ciebie...
zupełnie, jakby wszystko co istnieje,
zapachy, barwy, przedmioty,
niczym łodzie niewielkie,
płynęły...
w stronę wysp Twoich, które mnie czekają.

Wiedzieć również powinnaś,
jeśli krok po kroku przestaniesz mnie kochać
i ja przestanę kochać Ciebie...
krok po kroku.
jeśli nagle zapomnisz mnie,
nie szukaj więcej...
bo już w Tobie przepadłem.
Jeśli jednak myślisz o nas długo, szaleńczo, rzewnie
niczym wiatr pamięci,
który przemierza życie nasze
i wybierzesz,
by opuścić mnie na lini brzegowej serca,
tam, gdzie korzenie moje,
pamiętaj...
właśnie wtedy, tego dnia i o tej godzinie,
uniosę swe ramiona,
a korzenie me wyruszą szukać innej ziemi.

Ale...
jeśli dnia każdego,
i każdej godziny,
czujesz, że jesteś mi przeznaczona
w całej swej nieprzebranej słodyczy,
jeśli każdego dnia kwiat
wspina się do ust Twoich, by mnie szukać...
wtedy - o Miłości ma, o ma Jedyna!
we mnie cały ten ogień żywy,
we mnie nic nie gaśnie, ani nie zapomina!

Miłość moja - tak silna, jak Twoja
Najdroższa,
jak długo żyjesz, niezmiennie w Twych ramionach będzie,
nie opuszczając moich...

https://youtu.be/oN2Xs-MvxLw

4921 wyświetleń
30 tekstów
5 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!