Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zmierzch

Zmierzch

Widziałem śmierć
Więc wiem jak umrę
Tkanki wydadzą jęk
Upadku mego ciała
Skóra ma luźna
Na mym szkielecie
Zwisać będzie
W grymaśnym geście
Będę patrzył z oddali
Wzrokiem tępym i oderwanym
Wam pokraczny i wstrętny
Stary i zgrzybiały
Byście mnie nie żałowali

76 371 wyświetleń
1010 tekstów
15 obserwujących
  • onejka

    27 February 2015, 09:43

    Doskonale uchwyciłeś obraz starości w oczach naszego narodu... " stary i zgrzybiały, byście mnie nie żałowali"
    Powinniśmy od innych kultur uczyć się szacunku do starości, a nie umiejętnie uprawiać i rozwijać celebrację śmierci, palenia zniczy i układania wianków.

  • Naja

    18 February 2015, 19:59

    Ufff... Ale zapodałeś...
    Dokładnie tak to będzie wyglądało.
    Przedstawiłeś to perfekcyjnie.
    Dodałabym jeszcze dwa wersy.

    Wspominając mnie
    Będziecie się jednak uśmiechali

  • Sierjoża

    18 February 2015, 15:35

    Dobry wirsz. Miłego!