Menu
Gildia Pióra na Patronite

zestaw pytań (Hiobie)

Zjawia się Pan na wozie wichru. Przed otwartym do kości [Hiobem] chwali dzieło swoje: niebiosa, morza, ziemię i zwierzęta. Patrzył nieomylny kat. A Hiob szeptał uparcie Panie Panie.*

co masz w sobie Hiobie
że zachwyciłeś tylu poetów Kamieńską Kaczmarskiego
Szymborską nawet
i wszystkich świętych
od próbnych matur

co masz w sobie takiego
że chociaż Twoje płuca dawno zapomniały jak się oddycha
o Tobie ciągle głośno

co masz w sobie takiego
no co
Hiobie
co pozwoliło tyle znosić tak wierzyć trwać

serce

* Wstęp składa się z fragmentów „Powrotu Hioba” Anny Kamieńskiej, „Dzieci Hioba” Jacka Kaczmarskiego i
„Streszczenia” Wisławy Szymborskiej.

7492 wyświetlenia
127 tekstów
11 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!