Menu
Gildia Pióra na Patronite

myśli

zimowy wyścig z czasem na czas o… czas
zapasy wyczerpał
z sił wyssał

kwietniowa wiosna
wystrój świata zmienia
w zieleń zagarnia łąki, drzewa
słońcem doświetla myśli
a te oczy mrużą, zaspane wciąż…

bez obligatotyjnej energii wiosennej
wciąż we śnie tkwią, pod lawendowym kocem
zwinięte – na świat wychynąć nie chcą…
rześkiej dawki powietrza się boją
zmian nie przewidują
Dobrze im…
kotwicę straciły i punkt odniesienia
przy samym brzegu wirują ospale
wypuścić w morze się boją…

jak nigdy wcześniej - ich port tak szybko się zmienia…
dostępu do niego boją się starcić

21.04.2017, 11.30 – 11.38

33 804 wyświetlenia
282 teksty
28 obserwujących
  • 21 April 2020, 20:55

    Prawda nie jest dla wszystkich... Nie mówi się prawdy o kryjówce dziecka mordercy, który chce je zabić; nie mówi się prawdy komuś zakochanemu, że właśnie umiera i został mu może miesiąc życia; nie mówi się prawdy głupcom, którzy ją oplują, zniszczą i zdradzą wrogom...
    Ale tak, poza pewnymi wyjątkami prawda powinna być święta.

  • Monika M.

    21 April 2020, 20:45

    To mam inne zdanie.
    Zawsze wolę i szukam prawdy.
    Amen.

  • 21 April 2020, 20:42

    Przykrą wiedzę też lepiej mieć...
    Tak, bywa bolesna, czasami bardzo, ale prawda jest lepsza od fałszu...
    Wiem, nie zawsze...

  • Monika M.

    21 April 2020, 20:37

    Tylko problem w tym, że wolałyby nie wiedzieć...

    od yestem
  • 21 April 2020, 20:34

    Czasami życia brakuje, żeby wiedzieć, ale cieszę się, że już wiedzą. :)

  • Monika M.

    21 April 2020, 20:28

    One już wiedzą. To napisadło sprzed trzech lat...

    od yestem
  • 21 April 2020, 20:26

    Z jednej strony, to może bezpieczniej, oswojone, znane zło i chwile wiosny... a z drugiej, to może powinny wypływać dalej, by nie osiąść na mieliźnie? Tego nie wie nikt, chyba, tylko one... może. :)