Menu
Gildia Pióra na Patronite

Białe Madonny

zimny wiatr z nagich gałęzi drzew
zaplata długie warkocze czasu
i noc mrozem tkała biały tiul
by o świcie złudny korowód szedł
jak... tańczące madonny

srebrny szron zawiązał im usta
kryształowym lodem serca ozdobił
a wieczorem zmęczone przystroił głowy
uszytym... z mgły welonem

śnieg zasypał wszystkie drogi
jeszcze tylko echo kłamstw
ostatnią łzą upada pod wypalonym konarem
bez...cierniowej korony

jutro nie zatańczą już białe Madonny.

Julka.

54 903 wyświetlenia
428 tekstów
95 obserwujących
  • Julka 10

    15 April 2013, 23:43

    Dziękuję i ciesze się, że kolejnym wierszem zatrzymałam Was na...chwilkę ;)

    i ja pozdrawiam serdecznie.

  • Chiante

    8 March 2013, 06:24

    Intrygujący, ciekawy. Potrafisz wzruszyć struny duszy czytelnika Julko, pozdrawiam.

  • Kenzo

    7 March 2013, 21:10

    Piękny, smutny i zwruszający. Pozdrawiam .

  • Gailien

    6 March 2013, 04:21

    Wiersz o zapachu melancholii, z nutką smutku i piękny. Pozdrawiam cieplutko Julko :)

  • Julka 10

    5 March 2013, 22:42

    Tradycyjnie dziękuję za Wasze opinie i...wizytę pod tekstem ;)

  • słoneczniki

    3 March 2013, 20:02

    Piękny wiersz.

  • 3 March 2013, 19:58

    Piękny.
    Pozdrawiam.

  • marka

    3 March 2013, 19:52

    Byłem, czytałem. Ciekawy. No i Cytaty działają. To pozdrawiam.