Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wianek

Zgubne nadzieje...
Gdy wody dwóch rzek,
nacierają na siebie przy brzegach.

Dzieli je światło, ziemia, śnieg...
Jednak wiedzie jedna potrzeba.

Cóż więc ratować?
Które odgonić?
Gdzie stawić latarnię, z łez...

Czymże po walce tych dwóch toni,
stanie się obolały brzeg?

7875 wyświetleń
84 teksty
52 obserwujących
  • PetroBlues

    25 July 2014, 16:16

    Wolność poglądów w tym kraju, dlatego pomimo, że się nie zgadzam, chylę czoła drogiej pani Wilczycy i znikam w ciszy:)

  • WilceeQ`

    25 July 2014, 15:45

    Nie zgadzam się, wszystko ma być odpowiednią składową i jak nie zabrałabym wielokropków, bo ich istotności nie zastąpisz kropką tak i wizualnie na moje oko tu nie cierpi. Jeśli Twoje owszem, przyjmę to do wiadomości, jednak nie wygląd a wnętrze zawsze wygra w dalszych rozrachunkach.

  • PetroBlues

    18 July 2014, 15:07

    Fonetyka fonetyką, a grafika grafiką. Wielokropki są paskudne, kropka lub przecinek też może wymusić pauzę:)

  • WilceeQ`

    18 July 2014, 00:29

    Kiedyś przeczytam Ci go na głos prze Pana estetycznego - wówczas może zrozumiesz skąd taki nie inny zabieg.

    Jednak za słowa pod nim dziękuję, otarcie przyznając, że poezja nie jest moją domeną - tylko, że czasem sama się pisze ;)

  • PetroBlues

    17 July 2014, 18:02

    Hmm, rzadkość tutaj - niegłupie rymy i nawet w niegłupi sposób ułożone. Do tego poprawna interpunkcja. Przynajmniej ja błędów nie dostrzegłem. Poza jednym...

    Niestety częste tutaj - wielokropki. Nie są ani potrzebne, ani estetyczne.

    Poza tym ok, jeden z Twoich ciekawszych wierszy które czytałem moim zdaniem. Ruszyły mnie te nacierające na siebie wody, tak jakoś...

    Pozdrawiam:)

  • .Rodia

    4 July 2014, 15:01

    jak się pogłębi
    to brzegi trochę odpoczną