Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Dwa skrzydła"

Ze wszystkich Aniołów Świata,
Dwa skrzydła mam tylko ja...
To błogosławieństwo czy strata?
Proszę powiedz mi, bo ja już nie wiem sam.

Co dzień modląc się słowami Aureliusza
Szukam w sercu sensu życia danym dniem.
Chyba trzepot własnych skrzydeł mnie zagłusza.
Jeśli możesz zmienić coś... Proszę zmień.

Ja jestem tym, który zmieniał ludzi,
Za którym podążały tłumy.
To ja jestem tym, który zmieni świat,
Choć dla was jeszcze nic nie jestem wart...

A moje imię brzmi "ten, którego Bóg ochrania",
Więc w sercu moim strach żyć nie powinien...
Wydaje mi się jednak, że życie jest innego zdania,
I traktuje jakbym całego zła na świecie tylko ja był winien.

A marzenia mam wciąż na wyciągnięcie ręki,
Tylko siły we mnie brak...
Sam jestem winien każdej swojej męki.
Dryfuję w życiu niczym opuszczony wrak.

Bo ze wszystkich Aniołów Świata,
Dwa skrzydła mam tylko ja.
Powiedz mi... To błogosławieństwo czy strata,
Że życie przeznaczyło mnie to tego bym był sam?

6576 wyświetleń
88 tekstów
3 obserwujących
  • Alfa Centauri

    21 July 2015, 00:05

    Jestem pod wrażeniem :) Świetny wiersz:)
    Pozdrawiam

  • Lydia

    20 July 2015, 23:30

    Sercem i dusza pisany dlatego mnie urzekl.
    Czekam na kolejne.

  • Jakuss

    20 July 2015, 22:56

    Dziękuję Lydia! Z serca pisany.
    Również spokojnej nocy życzę.

  • Lydia

    20 July 2015, 22:54

    Jeden z najpiekniejszych wierszy jakie kiedykolwiek przeczytalam.
    Spokojnej nocy.