Menu
Gildia Pióra na Patronite

Iluzja II

Zdawało się, że słońce
utonęło w morzu
a później ktoś
farbami i wielkim pędzlem
wymalował na niebie
kolorową akwarelę!
zdawało się, że nie była
zbyt trwała, bo się zmieniała
rozpływała, rozmazywała
ten ktoś, kto ją stworzył
z każdą chwilą tracił zapał
znudzony przyciągnął
niebo granatem
i zdawało się, że sobie
gdzieś poszedł!
dobrze, że przedtem
pozapalał lampiony!
jeden wyjątkowo duży
świecił bardzo jasno
zdawało się, że jest
ze srebra i nie świeci
własnym światłem!
zdawało się, że niektóre
z tych małych świecących
figlarnie mrugały
a później dogasały
Po jakimś czasie, ten ktoś
znowu zabrał się do pracy
perłowo różowe smugi
rozciągnął po niebie!
zdawało się, że słońce
wyłoniło się z morza
może odpoczywało
na samym jego dnie?
i zdawało się, że wszystko
jest jak kiedyś było!
Ale wcale tak nie było...

18 851 wyświetleń
159 tekstów
4 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!