Menu
Gildia Pióra na Patronite

Byk i promile

Zdarzył się cud
Edek
przestał pić
gdy objawił się mu święty
a miał on w oczach ból
pełnego agresji przedmieścia

Edek jak zdjęty z krzyża padł
na rozjeżdżoną ziemię
na wardze ma oparzenia ślad
po papierosie
palonym z przejęciem

Matce powiedział
że zostanie świętym
a ojcu stłukł butelkę z winem
teraz na mitingach jest liderem
i potępia bezgraniczne picie

Stał się człowiekiem szanowanym
terapeuta wita się z nim
jak z równym sobie
a na pikniku pije pepsi
potępiając cherry-colę..

127 821 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • Naja

    10 November 2019, 19:55

    Czy przez objawienia, czy przez terapię lepiej być "człowiekiem szanowanym" niż "taplać" się w upojeniu.

  • silvershadow

    10 November 2019, 09:15

    mierzymy innych własną miarą.
    wizja (tutaj święty jako produkt upojenia) to znak by skorzystać z profesjonalnej pomocy, odkryć rzeczywiste źródło problemu i nie dopatrywać się go wszędzie, tylko nie w sobie.
    żartobliwie można powiedzieć, że aby zostać świętym, mógłby iść do klasztoru, w którym warzy i pije się piwo, ... może to dobra droga przez umartwienie?
    dlaczego picie i świętość miałyby się wzajemnie wykluczać? pozdrawiam ;)

  • Sierjoża

    9 November 2019, 22:27

    Gó... no prowda weczoraj zchloł się jak świnia