Menu
Gildia Pióra na Patronite

Bohema

Zbyt mocno czują
Za dużo widzą

Cucąc się rano ocierają z ust krople kofeiny
Poprawiają wędrujące ku górze spódnice
Naciągają opadające rajstopy nadziei

Płoną
Pod osłoną nocy obejmują chłodne i obce ciała
Kochanków bezimiennych
Wypalają się wirując i unosząc z pyłem
Opadają boleśnie
Gasną

Biegają po dachach wieżowców
Rozcinając powietrze materią jak nożem zębatym
Budzą się w nocy i piszą wiersze
Chcąc uchwycić uczucie i zamknąć je w szufladzie
Zanim wyśliźnie się z rąk jak mokra ryba

Łapię wspomnienia za kołnierz
Zgniatam papierosa
Odkładam pióro i gaszę światło

2579 wyświetleń
33 teksty
13 obserwujących
  • motylek96

    6 August 2010, 18:07

    Świetne
    "..Budzą się w nocy i piszą wiersze
    Chcąc uchwycić uczucie i zamknąć je w szufladzie
    Zanim wyśliźnie się z rąk jak mokra ryba.."