Menu
Gildia Pióra na Patronite

Bezimienne

Zbyt gładkie by złączyć się w wieczności kamień
Zbyt bliźniacze by odróżnić je od siebie
Zbyt lekkie by nie ulecieć z czasem
Zbyt małe by je wśród siebie odnaleźć
Zbyt trwałe by stać się niczym
i zbyt nikłe by stać się czymś więcej
Zbyt słabe by ocalić twój ślad
i zbyt silne by go nie zatrzeć
Zbyt śmiertelne na to by zbawić
i zbyt zbawienne by zgubić
Zbyt niepewne by stać się naprawdę
i zbyt prawdziwe by stawanie mogło być fałszem
Zbyt krótkie by wierzyć ich mierze
i wystarczające by z wiarą przemierzyć nimi życie
Zbyt te same by każdej nadać imię
i zbyt zmienne by stać się bezimienne
Zbyt znane by stać się komukolwiek anonimem
i zbyt wszystkim obce by każdej z nich dać inne imię niż
chwile.

89 649 wyświetleń
1386 tekstów
12 obserwujących
  • fyrfle

    2 November 2019, 14:18

    Trudne, bardzo zawoalowane, chyba nie na czasy, w których wzrok biega od jednego tekstu do drugiego i nie znajduję chwili dla takiego tekstu zmysł myśli, a tym bardziej, żeby zatrzymał się w przystani przemyślenia i wyciągnięcia wniosków.