Menu
Gildia Pióra na Patronite

Estetyka dziś

Zbyszek H. niepotrzebnie się wygadał
wypaplał że estetyka jest ważna
i chociaż retoryka nadal jest parciana
to prawnuki Aurory polubiły modę

Pochodzą z umundurowanych rodzin
nauczyli się przez pokolenia
mówić, pisać, czyścić cholewy
i aż nadto wycierać gębę prawdą

Teraz kłamstwo jest wiarygodniejsze
chodzi dostojnie, drwi i szydzi z szykiem
skrojono kobiety płaskie jak opłatek
a mowa przypomina obłudę adwokata

Nasze piekło jest dostojne i mniej krwawe
Głowy spadają z rzadkością
A propaganda stała się subtelna
Sprawnie moczy w nienawiści

Choć tamto piekło trwało długo
To trwać wieczność nie mogło
Grzech był oczywisty
Prawie wszyscy to rozumieli

Teraz niewielu rozumie
Opowiadają się otwarcie i z przekonaniem
Podeptano myśl i analizę
Z tą samą obłudą i pewnością siebie

Ale i dziś nie trzeba wiele by się oprzeć
Trochę historii, refleksji
Posłuchać kamieni
I własnych myśli

76 490 wyświetleń
1011 tekstów
16 obserwujących
  • 19 January 2017, 22:46

    Posłuchać kamieni i mieć odwagę myśleć!
    Jak dobrze, że jeszcze nie wszystko umarło- chociaż elyty robiły i robią wszystko by ogłupić lud ( co roku większy sukces- niestety...)

  • RozaR

    17 January 2017, 00:25

    Tekst odnosi się do wiersza Herberta - ,,Potęga smaku "

  • Saltantem ad mortem

    16 January 2017, 22:41

    Ktoś nawet kiedyś o tym napisał: "Kłamstwo idzie z duchem czasu". :)