Menu
Gildia Pióra na Patronite

EROZJA

Zbudowali nowy pomnik mamie tacie na cmentarzu.
Na sześcioro żyjących rodzeństwa złożyło się dwoje.
Wiele to mówi o stanie tej rodziny.
To mówi ogólnie o polskiej rodzinie.

Rodzą się pytania, otwierające dyskusję,
Która musi przejść, jak to tutaj, w zaciekły,
Pieniący się i tryskający jadem skrajności
Spór.

O sens rodziny.
Czy zaorać tradycję?
Czy szacunek, czy zachować taką wartość?
Przebaczenie - legenda, śmieszność?

Wdzięczność za życie? Pretensja o los? A co mnie to?
Zastąpić rodzinę wytworami naokoło ludzkimi?
Prokreację ideologiczne reprodukcją ludzi idealnych,
Tylko jaki kolor oczu zwycięży po wszystkich skokach do oczu?

Miłość małżeńską i w ogóle Miłość seksem?
Rodzicielstwo obowiązkowym szczęściem?
Boga zastąpić psychoanalizą.
Problemy, nieprzewidywalność gotowymi receptami na nicość?

297 734 wyświetlenia
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!