Menu
Gildia Pióra na Patronite

Imperium

Zbudowałem imperium potężne wielce
na fundamentach naszej miłości.
W koronę i berło przywdziałem Twe serce,
by je chroniło od wszelakiej wrogości.

Zaszczepiłem w Nim siłę, posadziłem na tron.
Poprosiłem Bogów by je mieli w opiece.
By było bezpieczne imperium - nasz dom.
Nauczyłem je dobrze posługiwać się mieczem.

Swą duszę jednak tak łatwo sprzedałem.
Tyranem się stałem podobnie jak Neron.
Na najcenniejsze co w życiu miałem.
Wyrok wydałem, by to spłonęło.

Zguba nadeszła podstępna i cicha.
Nie było mi dane, by długo wieść prym.
Przez rozum zgubiony na dnie kielicha.
Spłonęła ma miłość, spłonął mój Rzym.

10 554 wyświetlenia
58 tekstów
6 obserwujących
  • pepek

    27 May 2016, 11:40

    Dziękuje bardzo. Pozdrawiam.

  • Emilia Szumiło

    26 May 2016, 22:21

    fiszka, dobry tekst