Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 12 October 2019

W Pieninach

Zbocza gór porudziały
świt jeszcze nie nadszedł
i tylko wyobraźnia
rysuje zakos ugrowej dali

W tę noc
przy kuchennym stole
z czystkiem
zaparzonym na wytchnienie
siedzę
jedząc słodką bułkę
z serem przyklejonym
do podniebienia marzeń

Wypiję napar
bo co mi zostało
do słońca promieni
przytulę twarz
przysiadła obok przykrość
w starej kapocie
i z kości obgryza żale

127 940 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • sprajtka

    12 October 2019, 19:15

    czekałam tu na Ciebie Piotrze. Gratulacje;)

  • MyArczi

    12 October 2019, 17:28

    marka to marka

  • giulietka

    12 October 2019, 05:50

    Nareszcie na głównej, jeden z bardziej utalentowanych Autorów.
    Czapki z głów!
    Gratulacje!

    od onejka
  • onejka

    10 October 2019, 09:15

    "przysiadła obok przykrość
    w starej kapocie
    i z kości obgryza żale"

    Te trzy wersy to mistrzostwo świata Piotrze !

  • giulietka

    10 October 2019, 06:58

    Klimatycznie, nastrojowo, kolory wplecione subtelnie w szarą codzienność. Wypiję z Tobą ten czystek!;)

  • Vergil

    9 October 2019, 20:59

    Za każdym razem gdy czytam Twój wiersz mam wrażenie, że tego wiersza nie piszesz.
    Malujesz te wiersze.
    Dla mnie to jest niesamowite.