Menu
Gildia Pióra na Patronite

Adwent

Zbliżają się święta
Czas krzątaniny bieganiny
Napięcia
Wielu ciężkich choć czasem
Potrzebnych słów
Jest więc to czas rozliczeń
Rok doprecyzowanych pretensji
Święty czas upomnienia o swoje
Dni karmienia swojej chciwości
Rodzenia się nowych podziałów
Na starych transzejach zawiści
Otwierania się zabliźnionych krzywd
Wolne miejsce przy stole czeka
Na kolejną śmiertelną obrazę
Oburzenie i zagniewanie po grób

Więc życzę Ci rodaku Polaku
Siostro matko katoliczko Polko
Dużo wódki wypicia bez bicia
Poniżających wulgarnych słów
Wyrywania sobie majątków
Jeszcze za życia dziadków ojców
Odzierania się z godności
Odmawiania sobie czci i prawa do wiary
Odsądzania się od religii
Wykluczenia z pocztu członków rodziny

Posiedźcie pojedzcie porozmawiajcie
O obejrzanych sztukach filmach
Przemilczcie śpiewając kolędy

W porywach mądrości i rozsądku
Przedyskutujcie po co naprawdę
Te święta i Wasza religia
Czy to jest wiara

297 595 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
  • fyrfle

    13 December 2017, 11:57

    Dziękuję za Wasze opinie. Wiary życzę i by dzieło było godne swojego Stwórcy. :)

  • Irracja

    12 December 2017, 22:14

    ... to jeszcze wiara w "autora"... ale już nie w jego "dzieło"...

    :-(

  • piórem2

    12 December 2017, 20:54

    Dla ciebie to proste, siegasz po jabłka nisko zawieszone.

  • fyrfle

    12 December 2017, 17:53

    Cierpienia nie wolno kultywować. Trzeba żyć dalej.

  • piórem2

    12 December 2017, 13:37

    to zależy od jego wielkości i zmaczenia,

  • fyrfle

    12 December 2017, 13:35

    Każdy cierpi czasem, ważne, aby szukać na cierpienie lekarstw, a nie kultywować je.

  • piórem2

    11 December 2017, 16:51

    Tobie chyba nigdy warga nie zadrżała z cierpienia.