Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kadafi

Zazieleniła się pustynia
wyrosły drzewa
a w ich cieniu
osiedli się ludzie
Zaś łaskawy Kadafi
kupił im krowy i wyposażył
Gdy urodziła się córka
dostali pieniądze
choć i tak prawie za nic nie płacili

Nic tylko żyć i się bogacić
Czyż mogło być lepiej
Jednak ludzie ci
tak szczodrze obdarowani
sprzeniewierzyli się
Bo gdy przyszli najemnicy
nie stanęli po stronie
swego opiekuna
Zamknęli się w domach
pilnując życia i majątku

Wraz ze śmiercią ich władcy
zniknęła zieleń
a ludzie musieli uciekać
Ich córka została zgwałcona
majątek zaś rozkradziony
Tak jak cały bogaty ich kraj

A my tu w Polsce
z satysfakcją
oglądaliśmy upadek tyrana
Widzieliśmy zgromadzone pieniądze
w jego luksusowych pałacach
I naród
który z bronią w ręku
zrzuca kajdany

Tak
Tak było
Widzieliśmy to co nam pokazali
I tak zaczęliśmy myśleć

A teraz
Teraz nie ma wieści z Libii
Nikt nie wie jak żyją tam ludzie
i gdzie płynie libijska ropa

Jak myślicie ?
Jak myślicie teraz ?

76 485 wyświetleń
1011 tekstów
16 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!