Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zawsze będę o krok, o mały włos,
O jedną myśl bardziej niewidoczny,
O spojrzenie, które ci umknie,
O dwa słowa za dużo.

Będziesz mnie śledzić –
W sieci, w niebie, na ziemi,
Na drzewie, na targu, w piekle.
Powiesz, jakiego koloru nosiłem dziś sweter
I o której godzinie spadł mi liść na głowę.

I nie poznasz mnie.

Ubarwisz historię krojonego chleba i kąpieli,
Choć nie miałem czasu wyświetlić, odpisać.
A kiedy włosiny ułożę od biedy, to
Niczym obelgę w twarz rzucisz mi dekalog,
Człowieku wiary co najmniej wątpliwej.

Słodkie grzechy i nieślubne znajomości,
Zapragniesz zakryć czymś, czego nie zrobiłem.
I uwierzysz sobie na słowo
Człowieku wątłego honoru.

Zawsze będę o krok, bo
Wygrałem szczerością.

21 183 wyświetlenia
266 tekstów
27 obserwujących
  • Pytia

    5 November 2019, 17:32

    do "nie poznasz mnie" było warte zagłębienia...końcówką..upadła

  • funeralofheart

    23 September 2018, 12:47

    Skoro tak, to musiałaś w pewien sposób go zauważyć... Może usłyszeć?
    Ślę serdeczne pozdrowienia :)

  • Gaia

    23 September 2018, 12:26

    Słowa, które znaczą
    znaczą nas, naznaczają, obnażają, przekreślają
    ale mogą też zbliżyć, podkreślić i łączyć

    to sztuka, nazwać wszystko co w nas żywe
    tak by zostało usłyszane

    Tekst mnie zatrzymał i zaciekawił :)

  • funeralofheart

    23 September 2018, 10:34

    Bardzo dziękuję za poświęcony czas i lekturę. Życzę miłej niedzieli.

  • 23 September 2018, 08:34

    bar mi się podoba

  • 23 September 2018, 07:57

    Interesujący tekst.
    Pozdrawiam. :))