Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Kolęda

zawisła pomiędzy
wczoraj a jutrem
chwila
której jutro nie będzie
kolęda tułacza
który jest nigdzie i wszędzie
kolejna fala historii
wtedy
wypluła na tamten brzeg
nie było pieśni ni glorii
szarość i walka o chleb
opłatek i ręka drżąca
łza spadła bardzo gorąca
i myśli o tych w oddali
słowa kolędy wiercą w oczach
nie było miejsca dla Ciebie
i dla nas też nie było
jutro życie zagarnie
do dalszej wzywając drogi
lecz ta chwila
tu właśnie
dziś
i Jezus w stajni ubogi
. . . w Betlejem w żadnej gospodzie
i narodziłeś się . . .

***
Dział: Zamyślenie
***
Zbigniew Małecki

20 844 wyświetlenia
266 tekstów
1 obserwujący