Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zatoka

Zatoka pooranej ziemi
to na niej posiane jest zboże
w skibach kiełkują ziarenka
zakola napełnione światłem
grają w zielone cienie
na źdźbłach zielonej trawy
tuż pod siwą linią horyzontu
oddzielającą cienką kreską
ziemię od potęgi niebios
następnego planu -spisanego

Tam na miedzy wyrastają
postrzępione pierzaste obłoki
a ty śnisz o kromce chleba
drżąc z zimna na tej łajbie
przedziurawionej -stojąc
u wrót zabitej deskami przystani
nieopodal pozbawionych drzwi
szklanych domów z Parkowej

Wielkanoc 2017

7579 wyświetleń
254 teksty
2 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!