Menu
Gildia Pióra na Patronite

kołysanka

zaśnij
nie dla ciebie ta noc zakwita rdzawą rosą na dachach
Warszawo - to wiatr sierpniowy
niósł w poparzonych dłoniach
przyschnięte gałązki krwi
i dusze zaklęte w śnieżenie gołębic

tam lśnienie oczu płynące niebem
nad nagrobkiem dzwonów uderzających z żalu
o deszcz na wpół ostatni
i tylko szept - jak z ramion przybitych do ulic
wykrzesać jeszcze lot
i nazwać go imieniem miłości zaległej w śmierci

wspomnij Warszawo -
już aniołowie o przestrzelonych
skrzydłach
zawieszają białą różę w kondukcie spalonych pni
chustę na okaleczone powieki
co wezbrane litością wzeszły
ponad pusty krzyż twojego snu

(2018)

28 855 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • Kamil Borkowski

    20 August 2018, 17:42

    miło Cię czytać. :)

  • MyArczi

    17 August 2018, 23:07

    cudowny