Menu
Gildia Pióra na Patronite

Lato, a może zostań ze mną?...

Zanurzyłam się w dnia sierpniowego gęstwinie.
Pochłonęłam wszystkie promienie słoneczne!
Poczułam radość lata, jego piękna głębinę.
I poczułam się szczęśliwa, jak w tym raju wiecznym.

Poprosiłam lata, by nie odchodziło.
By nie zabierało swych promieni słońca.
Bo to lato, ono, we mnie radość obudziło.
Tak jak śpiew ptaków nad złocistą łąką.

Zostań lato ze mną choć na chwilę.
Obdarz jeszcze mnie gorącym dzionkiem.
Niech tu jeszcze trwają letnie dnie te miłe.
Niech nad lasem brzmi ten śliczny śpiew skowronka.

I bociany się zebrały do odlotu w ciepłe kraje,
Wczoraj urządziły sobie ptasią zbiórkę wśród zieleni.
Gdy odejdzie lato, cóż mi pozostaje?
Czy już złota jesień wkrótce Cię zamieni!?

Bucha żarem miasto pływające w słońcu.
Tylko wiatr porusza dziś galęźmi drzew.
Nawet jak nadejdzie jesień w końcu.
Nie zabierze moich uczuć smutku powiew.

5546 wyświetleń
78 tekstów
3 obserwujących
  • Bogini Twa!

    25 August 2015, 19:59

    Mam nadzieję, Cris, że będzie jeszcze piękniej! Czego Tobie i sobie od serca życzę! Szczęścia o każdej porze roku - bo szczęśliwi ludzie o każdej porze roku są szczęsliwi i pełni radości! Pozdrawiam serdecznie, Cris!

  • Cris

    25 August 2015, 19:24

    ''Nawet jak nadejdzie jesień'' - też będzie pięknie.
    Uśmiech ślę Jolu :)