Menu
Gildia Pióra na Patronite

wyliczanka

zanim zrozumiesz
że to właśnie jest ten świat w którym zamieszkasz
przyjdą do ciebie sny inne niż zapamiętałeś
takie które nie rozjaśniają oczu inaczej niż poprzez łzy
pełne cierpienia i nienawiści
i stanie przy tobie pierwszy anioł
abyś dotknął jego skrzydła
(gdybyś dorósł nazwałbyś go Nadzieją)

potem zjawią się noce - zimne i nieprzejednane
bez opiekuńczych rąk przyciskających cię do piersi
bez zapewnień o miłości
za to z głodem i pięściami (jeśli krzyczysz)
i stanie przy tobie drugi anioł
abyś mógł oddychać ciszej
(gdybyś dorósł nazwałbyś go Szeptem)

a kiedy ból stanie się nie do zniesienia
(uwierz - to nie miało być tak)
i litość jak pęknięty żagiel spłynie ci do skroni
jak deszcz kandelabrów na twoje powieki
zstąpi trzeci anioł
ten ostatni z najpiękniejszym niebem jakie widziałeś

i zrozumiesz
że tak naprawdę nigdy nie było nic do rozumienia
są tylko usta którym ktoś wydarł życie jak kartkę
bliskość jakiej nikt nie pozwolił zakwitnąć
i trzy anioły
(każdy od innej gwiazdy)
co z całych sił próbowały nie być umieraniem

28 890 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • 5 July 2017, 09:22

    Wybór jest efektem doświadczenia a doświadczenie to modlitwa
    Kiedyś pacjent powiedział mi następuje słowa ;
    ''pani to odprawiła kilka pielgrzymek po własnym domu wychowując taką gromadkę dzieci'', miał rację , jedynie dodam , nie tylko pieszych ale i duchowych .
    Pozdrawiam :)

  • Kamil Borkowski

    3 July 2017, 17:24

    Salomon, cieszę się ;)
    Natalio, cierpienie zazwyczaj pozostaje wyborem. Poza wyjątkowymi sytuacjami, np. gdy cierpiący nie jest w stanie wypełnić swojej woli z powodu przepisów prawnych (eutanazja) albo w przypadku dzieci.
    Doroto, nie wiem. Mam wrażenie, że jest zupełnie odwrotnie. Bo ci, co mają całe życie pod górkę, zwyczajnie nie mają siły ciągle się szarpać w walce o to wszystko, co inni mają zupełnie za darmo i bez wysiłku.
    Znajdź.mnie, bardzo mi miło, mnie również często brakuje słów, gdy czytam tę moją grafomanię z perspektywy czasu :D

  • 2 July 2017, 12:42

    Ciekawie napisany
    cierpienie to także modlitwa
    a może tylko mi się tak wydawało

  • Salomon

    2 July 2017, 12:35

    Podoba mi się :)