Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 14 December 2019

Filiżanki

Zanikają ptaki
w popielatym zamyśleniu nieba
płowieje brąz twoich oczu
przetarty nieśmiało dłonią
zroszoną łzami

Tęsknota
jak ścieżka zimową porą
wśród pól
rozwartych
zaścielonych suchym oddechem traw
niewinnością białą

Niczego nie możemy zrobić
siedząc przy stoliku w kawiarni
patrząc jak czas
wylizuje ze spodka bitą śmietanę
po każdym uśmiechu
srebrzącym się na nadgarstku...

127 805 wyświetleń
1426 tekstów
95 obserwujących
  • .Rodia

    4 January 2020, 13:19

    ty musisz mieć ciekawy łeb

    nie głowę a łeb
    bo dużo masz tych myśli

    nawet chyba chciałbym posłuchać tego co byś mi powiedział
    gdybym zechciał mówić

    pozdrawiam

  • marka

    14 December 2019, 16:02

    Wszystkim czytającym i zostawiającym ślad...Miłego dnia i dziękuję za odwiedziny...Pozdrowienia z Bolesławca.

  • sprajtka

    14 December 2019, 09:27

    Powiązałam ten wiersz z innym Twoim wierszem Piotrze, tak mi się od razu nasunęło:
    Siniejąc
    Bez niej ukwiecone łąki
    wylizane porankiem
    nie smakują jak radość

    Dwie filiżanki
    oklejone wspomnieniami
    o świcie w miejskim pejzażu
    na stoliku przed kawiarnią
    muśnięte szeptem szminki
    zamyślone na tęsknoty skraju

    Jeszcze pospieszne sylwetki
    z torbami do pracy
    w popelinowych płaszczach gnają
    kot wylizał z miski
    resztę uczuć
    przysypanych wspomnieniami...

    zamglony i zaspany

  • onejka

    14 December 2019, 08:54

    Bardzo się cieszę, że jesteś w tym miejscu. I powiem więcej - to najlepszy wiersz dnia jaki tutaj zawisł :)

  • sprajtka

    13 December 2019, 23:15

    Gratuluję:))Bardzo, bardzo,bardzo się cieszę, że jesteś w tym właśnie miejscu.

  • Radek Ziemniewicz

    13 December 2019, 08:58

    Ten moment, gdy czytasz wers po wersie sercem, nie oczami. Piękny!

  • motylek96

    13 December 2019, 08:54

    Troche w innym klimacie niż zazwyczaj. Ale i tak świetnie.
    Miłego🙂

  • onejka

    13 December 2019, 08:43

    Romantyczny Piotr, ślicznie :)