Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nauczę się żyć bez Ciebie

Zamiast dwóch kubków, jeden postawię
i jak co dzień, przy porannej kawie
na lodówce przypnę notatki,
by Małgoni kupić zeszyt gładki,
a Szymkowi parę butów na wiosnę,
bo on ciągle mówi: - Mamo, przecież rosnę!

Zapakuję dzieciakom śniadanie do szkoły,
w uśmiechu zakopię wszystkie świeże doły.
I wyjdę z domu - taka jak zwykle...
Pogodna. Chyba, że będę mieć menstruacyjne cykle...
To mogę być lekko zdenerwowana
i krzyczeć też mogę od samego rana.

Wszystko też może mi przeszkadzać.
Każda głupia uwaga może mi zawadzać.
I sama myśl, że Ciebie już nie ma...
Zmusi mnie do sięgnięcia po Twojego Lema.
Palcami będę dotykać każdą stronicę,
zaróżowią się moje dotychczas blade lice.
I pęknie. Pęknie tama wezbrana.
Na nowo rozerwie się zagojona rana.
I zapłaczę, że mi Cię zabrano.
Wykrzyczę Bogu, że nie fair ze mną grano!

Przypomnę sobie... Jak krawat Ci wiązałam.
Jak pocałunkiem na dzień dobry zawsze Cię witałam.
Ten smak wspólnej kawy. Ehh, niezapomniany!
Niczym nektar miłosny o poranku pijany.
- Kocham - rzucone po ósmej piętnaście
i dźwięk silnika o siedemnastej dwanaście.
Przypomnę sobie... Przypomnę wszystkie detale!
Bo Ciebie tu nie ma. I nie będzie Cię wcale.

146 995 wyświetleń
1738 tekstów
256 obserwujących
  • 25 August 2010, 16:43

    Po raz kolejny - dziękuję...

  • Nika789

    25 August 2010, 11:29

    Ojjj, jaki piękny ! Prawdziwy do granic : )

  • 23 August 2010, 22:50

    W każdym razie - dziękuję i miłych snów :)

  • 23 August 2010, 22:48

    ej bez przesady, nie bądź taka skromna;P mi się cholernie podoba;) dobranoc;)

  • 23 August 2010, 22:26

    Takie rymowanki to nawet nie jest wiersz...
    To się piszę w 20 minut, jak się widzi obraz sytuacji.

  • 23 August 2010, 22:24

    o kurczę, popłakałam się... to jest cudowne... gratuluję talentu;) pozdrawiam;*

  • Leid3210

    15 August 2010, 09:04

    to jest Meisterstück

    +++

    naladowane uczuciem po brzegi...

    gratuluje !!

  • Myffa90

    2 July 2010, 12:43

    Cudowny wiersz i taki prawdziwy. Ciepło bije w każdym wersie. Bardzo mi się podoba.

  • IBELLA

    23 June 2010, 17:54

    Duży plus za ten wiersz ...

  • 19 June 2010, 21:35

    Ty zawsze humor mi poprawiasz...
    :))