Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Głębia"

Zakochałem się w Jesieni -
Prosty obraz piękna.
Zobaczyłem w niej nadzieję,
Była nieco mętna...

Oczy nieba błyszcząc nocą
Mienią się radością,
I tak Jesień mieni się barwami,
Jakby dzieląc się miłością.

Lecz jak księżyc za chmurami,
Który skrywa swe oblicze,
Tak też Ona pragnie uciec,
Jakby przed straconym życiem.

Tajemnicą jest, zagadką,
Nieodkrytym przeznaczeniem,
Snem, przeszłością, może myślą,
Lub też zrozumieniem.

Jest jedyną w swym rodzaju,
Głębią w żywej duszy,
Która czasem podaruje uśmiech,
Czasem jednak wzruszy.

Bez przenośni, bez wzbogaceń,
I bez zbędnych też uniesień:
Patrząc w głębię Twoich oczu -
Widzę piękną Jesień.

6575 wyświetleń
88 tekstów
3 obserwujących
  • kati75

    23 April 2018, 13:43

    zatrzymuje...pozdrawiam;)