Menu
Gildia Pióra na Patronite

A gdyby

zaklęto mnie w przedmiot
czy byłbym łyżką karmiącą głodne usta
szorowaną i chowaną po wszystkim
w głębinach szuflady

a może maleńkim grzebykiem
gładzącym jeszcze śpiące włosy
czy te rozwichrzone po ciężkiej podróży
skrywanym w kieszonce tuż przy piersi

gdyby jednak zaczarowano mnie w zdjęcie
przemokłe i zmięte
to odbijałbym się żywy w oczach
o swoich zastygłych

lecz jeśli dane byłoby mi zostać kluczem
szukano by mnie żarliwie, pilnowano
niczym oka w głowie
by odemknąć mną to co dla obcych skrywane

gdybym został poduszką
mógłbym śledzić wszystkie oddechy
słyszeć zwątpienia i nadzieje
towarzyszyć snom

może nie porzucono by mnie z taką lekkością
jak dziś

21 191 wyświetleń
266 tekstów
27 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!