Menu
Gildia Pióra na Patronite

gwałt

zagubionym dawno różańcem
zdjętymi ze ścian obrazami
odwróconą figurką dzieciątka
wyrzuconą w kąt biblią
pomylonym znakiem krzyża
zmienionymi słowami pacierza
niezgrabnym klęknięciem w ciemności
na trzęsących się kolanach

prosiła o wytchnienie
dla matki
w swoim dziesięcioletnim ciele
rysującej paznokciami
na poręczy łóżka
imiona wszystkich dzieci
których nigdy już nie urodzi

28 886 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • giulietka

    8 February 2019, 07:27

    Wymowne. W godzinie rozpaczy różaniec to często ostatnie koło ratunkowe.
    To taka moja osobista (nad)interpretacja.

  • 3 February 2019, 22:03

    ...

  • 30 January 2019, 12:39

    mocne,
    co zrocić?