Menu
Gildia Pióra na Patronite

Narybek

Zagubiona młodzież,
rozwydrzona kroczy,
nie umie rozmawiać,
spojrzeć prosto w oczy.

Chamstwa wulgaryzmy,
bruku już sięgają,
przepraszam, dziękuję,
takich słów nie znają.

Ich tokiem myślenia,
to słowa zbyteczne,
nasze ostrzeżenia,
dla nich niedorzeczne.

Wierzą w spryt, cwaniactwo,
swoje widzą cele,
im się wciąż należy,
i chcą bardzo wiele.

Teorią do przodu,
wszystko dawaj zaraz,
a praktyka mówi,
że nie wszystko na raz.

Nigdy nie przeżyła,
życiowych trudności,
a posłuchać nie chcą,
od starych mądrości.

Trudno operować,
na żywym organie,
i przewidzieć skutki,
co się dalej stanie.

Nauka ich szkoli,
a postęp nie szkodzi,
lecz muszą zrozumieć,
o co w życiu chodzi.

Pominięty program,
w edukacji szkoły,
bez kultury życia,
wyrosną mongoły.

2527 wyświetleń
24 teksty
0 obserwujących
  • Sexoh't

    21 September 2020, 16:09

    Młodzież w dzisiejszych czasach nie zna biedy, ma za dużo i tego nie docenia. Ale życie może nauczy. Bardzo dobrze tu opisane.