Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Zdjęcie z fleszem

Zachodu słońce tli się czerwienią...
Stoisz przy oknie drżąca lękliwie.
Głupi, zazdroszczę wszystkim Twym cieniom
– trwają przy Tobie niesprawiedliwie!

Na parapecie lampka się świeci
– zazdrość tak wielka mnie dziś dopadła,
gdyż tańczą cienie – jak małe dzieci –
na Tobie, w łóżku, na prześcieradłach...

Czy wiele pragnę? Chcę być Twym cieniem:
dzień cały, ciągle, w każdą godzinę,
a gdy przeminiesz śmierci skinieniem
wraz z Tobą wiernie jak cień zaginę...

56 803 wyświetlenia
782 teksty
81 obserwujących