Menu
Gildia Pióra na Patronite

Za tę Polskę

Za tę Polskę, co łąkami usiana wonnemi
Za tę Polskę - kraj inny między wszystkiemi
Za tę Polskę co gościną swą w Europie słynie
Oddam ja krew, bom duszę oddała tej krainie.

Za tę Polskę, co polami jest posypana
Za tę Polskę, co szepce "Kochaj mnie" z rana.
Za tę Polskę, co Odrę i Wisłę ma w sobie
I lasy i łąki, tej Polsce "Kocham Cię" powiem.

Za tę Polskę, co lata niewoli przetrzymała
Za tę Polskę, która z map niknęła w dziejach cała
Za tę Polskę, za naród nasz - Polaków, oddam byt bez słowa
Za tę Polskę, co ją kocham.

Ona jedyna taka, na całej planecie
Tu konwalie we wiosnę, tu złota polska jesień
Tu boćki wracają w lata ciepłe dzionki
Tu maki, jabłka, zboża, truskawki, poziomki.

Za Ziemię Ojczystą, krwią brukaną przez wieki
Chciałabym i ja - jak ongiś miliony zaprzeć powieki
Chciałabym i ja - jak kiedyś ludzi tysiące
Sprawić, by lepiej było Naszej Polsce.

Bo Polska nasza nie jest już sobą przecie.
Zubożeli rolnicy, a plotka krąży po świecie,
Że ta Polska, to nic już prawie - ktoś powie
Nie za taką Polskę walczyli moi dziadkowie!

4793 wyświetlenia
75 tekstów
3 obserwujących
  • 28 July 2012, 23:17

    Z przytupem. :)
    Pozdrawiam.

  • Karin2225

    28 July 2012, 21:42

    Ładne:) Przypomina styl Marii Konopnickiej...Patetyczne, ale utrzymane w sielskości wsi i pięknych krajobrazach, by czytało się lżej, ale z patosem:) Dla mnie ok...