Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

przez ścianę

za ścianą jestem ja.
za ścianą jesteś ty - za ścianą tego co nas ogranicza.
między nami jest ściana milczenia,
między nami są uprzedzeń drzwi, których nie jestem w stanie otworzyć ja,
nie jesteś w stanie otworzyć ty
i dlatego wciąż przepołowione na pół są nasze życia.
za ścianą jestem ja.
za ścianą jesteś ty.
czasem tylko ktoś zapuka nieśmiało,
tak że serce poruszy się,
tak że oddech wybrzmi głośniej,
lecz nie na tyle głośno by ktoś z nas otworzył drzwi,
bo odwagi wciąż za mało.
za ścianą jestem ja.
za ścianą jesteś ty - rozdzieleni, lecz w jednym pełnym miłości domu.
z uchem przy ścianie,
z ręką na klamce,
czekając na siebie,
kochamy się tak mocno od lat,
przez ścianę,
po kryjomu...

13 513 wyświetleń
100 tekstów
21 obserwujących
  • Duch_Eonu_86

    21 August 2021, 14:34

    Envie jak = zazdrość/ zawiść?

    • envie.

      2 September 2021, 07:32

      można interpretować jak się chce :) choć wolałabym by ta nazwa miała najmniej wspólnego z tym znaczeniem. niemniej jednak faktycznie z francuskiego można tak tłumaczyć :) Pozdrawiam.