Menu
Gildia Pióra na Patronite

Księstwo Duszy

Za oczu martwym morzem
Zaczyna się serca pustynia.
Nie dociera tam rzeka
Łez zatrzymanych w pół drogi.
Tam gasnąc, słońca pochodnia
Topi troski dnia w barwie wina,
Nim wzejdzie księżyca majestat.
Noc swój płaszcz roziskrzony
Ścieli mu kornie pod nogi.

Mrok, wierny strażnik snów
Bramy powiek cicho zamyka.
Księżniczka Dusza tańczy
Z jarzma dnia uwolniona.
Światło gwiazd chciwie chłonie
A ono przez palce umyka.
Nim Książę Czas berło odbierze,
Odda swój los w jej dłonie
I w jej ramionach skona...

137 611 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    11 February 2011, 16:06

    Adamie, dziękuję Ci za te wersy ze szronu wzruszeń utkane...

    Damianku, cieszę się, że akurat te słowa przywołałeś, są mi bardzo bliskie... :)

    Oj rozpieszczacie mnie bezgranicznie:))
    ...i wywołujecie rumieńce...

    Dziękuję i miłego popołudnia życzę;)

  • Huaquero

    11 February 2011, 16:03

    Oczywiście w wersach Księstwa :-) Te napisałem, bo tak mi się skojarzyły... Królowo :-)

  • Huaquero

    11 February 2011, 16:02

    Jezioro ludzkich oczu
    Nie musi być głębokie
    Byleby dno rozpaczy
    Woda życia przykryła

    Zaklinasz w tych wersach nieśmiertelność ludzkiej duszy... I promyk Nieba...

  • 10 February 2011, 22:43

    szukam sensu
    dni minionych
    odchodzenie
    i te pytanie
    jedno zadawane od zawsze
    dlaczego

    spotkałem cię
    i straciłem od razu
    jaki jest plan
    bo patrzę na inne
    widząc ciebie

    nie wiem ...jakoś tak ...wspomnienia mnie naszły, gdy Twój czytałem wiersz, Królowo Poezji i Magii Nocy ...

  • giulietka

    10 February 2011, 21:45

    Romku, i znów nie wiem co napisać... Dziękuję:)

    Violu do poezji to chyba moim wierszykom daleko, ale dziękuję za te ciepłe słowa, jak zwykle na wyrost:)

    Słodkich snów Wam życzę;)

  • R.A.K.

    10 February 2011, 16:57

    Jak to zwykły szary dzionek może w mig zamienić się na godny „odhaczenia” jako udany… Starczy wejść na ten profilek i potarzać swą duszę po dywanie z kwiecistym deseniem słów przez naszą Madzię utkanym :)
    Pozdrawiam :)

  • giulietka

    10 February 2011, 16:39

    Dziękuję Książę anielskiej prozy;)

  • Adnachiel

    10 February 2011, 16:37

    Pięknie Księżniczko Wierszy :)