Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Za moim domem rosną góry
zaglądają mi do okien gdy śnię
wtedy wyciągam dłonie
i obmywam twarz księżycowi
z moich grzechów i marzeń
a on tylko wykrzywia uśmiech
jak stary Gazda
- jesce cie wiater nie wykołysoł
na te miłość co wyrośnie tu na hali

Sen mokrego poniedziałku

w moim ogródecku
zielona stoi studzienka
pójdzze dziewce ku mnie
to cie wodom oblejem
twoje krasne lica i warkoce długie
na spaniu i we dnie zawse przy mnie som
- dziewce na te słowa złapało za ceber
anim sie obejzoł, miłości nabrało :
w twoje serce chlup! kochanecku mój!

25 648 wyświetleń
160 tekstów
53 obserwujących
  • EliWerra

    25 April 2021, 17:54

    Aż mi się słodko na sercu zrobiło :-) Kocham góry, kocham górali. To wyjątkowi ludzie.

  • RedRose

    6 April 2021, 17:53

    Wow :))
    Ciarki mnie przeszły.

    Nie wiem, czy tak mocno ten wiatr wieje, czy za blisko studzienki stałam i...
    Chlust :))

    od Zigi7, ryksza, Hares
  • greased lightning

    6 April 2021, 01:46

    Zaiste lany poniedziałek to był....... :-)

    Tyle kropel na serce..... :-)

  • 5 April 2021, 21:45

    Stary Gazda zna pogodę twojego serca.

    od Ciska, zorro4, Malachite
  • Hares

    5 April 2021, 20:27

    Wyobraziłem sobie Marynę z Janosika
    jak łapie za ten ceber :)

    Dobra, tylko nie leć za mną z ciupagą :)

    A wiersze super! ⭐⭐

    od Kasandra48, Ciska, zorro4
  • Giakonika

    5 April 2021, 19:12

    Ależ się wzruszyłam.... ojej...:)
    Łzy mi poleciały :)

    pięknie!!!

    od Hares, Kasandra48, Ciska
  • 5 April 2021, 18:34

    Bronek, całkiem pikny, mokry sen. :))

    od Giakonika, Hares, Kasandra48
  • Grafit

    5 April 2021, 18:13

    Jestem pod wrażeniem wiersza.
    Sen, nadzieja i nostalgia ujęte w romantyczną metaforę.
    A góralska mądrość gazdy - ujmująca.

    Ps podobno śmingusowe sny częściej się urealniają :)
    Pozdrawiam.

    od Giakonika, Hares, zorro4
  • 5 April 2021, 17:32

    piknie :)