Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pan Dobrodziej

Za kurtuazją skrzętnie się chowa
choć w jego przypadku marna to zasłona
bo chociażby nie wiem jak bardzo się starał
swej pruderyjności nią zakryć nie zdoła.

Wciąż wszystkich mami i okłamuje
nigdy uczciwy, znienacka atakuje
innym wytyka, swoje maskuje
błędów swych waćpan nie toleruje.

Sporo w nim inteligencji wrodzonej
więcej ma tylko wiedzy przyswojonej
bezczelnie poucza nas i strofuje
choć sam się lepiej nie zachowuje.

W swej wielkoduszności nigdy nie próżnuje
łaskawie niewinnym winy darowuje
i mimo iż nikt go tam nie stawiał
z piedestału nas wszystkich pozdrawia.

_____________

W.

8618 wyświetleń
54 teksty
43 obserwujących
  • trojanek

    19 June 2010, 12:45

    He he, dziękuję. :)

  • awatar

    19 June 2010, 08:07

    Jak na Trojana przystało wiersz jak z Troi , pozdrawiam, + :)

  • topik

    18 June 2010, 20:16

    Lubie takie :-)

  • trojanek

    18 June 2010, 17:59

    Dziękuję.