Menu
Gildia Pióra na Patronite

Piękno września

Z wielkim tornistrem na plecach
lub z modnym plecakiem na kółkach,
w kolorowych, pięknych strojach
maszerują maluchy z podwórka.

- A dokąd to? Na wycieczkę? -
przez przechodniów są pytani.
- Nie, to żadna wycieczka!
Do szkoły czas, proszę Pani!

Ażeby miano ucznia otrzymać,
złożymy uroczyste ślubowanie.
Wielkie pióro na ramieniu spocznie
i odbędzie się pasowanie.

Nie o pas taty tutaj chodzi,
choć w nazwie "pas" w oczy kole,
lecz o przyjęcie nas najmłodszych
do grona uczniów w szkole.

Wtedy w galowych już strojach
w obecności taty lub mamy,
piosenką i wierszem potwierdzimy:
Egzamin na ucznia zdany!
Anna Szyrwińska

56 930 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!