Menu
Gildia Pióra na Patronite

Retrospektywa uczuć

Z ulicy mojego dzieciństwa
spod osiemnastki
trzymając w żylastej ręce
torbę parcianą
wyjechał Chrystus
autobusem miejskim

został pusty przystanek
z literą A
i tlącym się niedopałkiem

obok był mur
z wbetonowanymi szkłami
do kaleczenia rąk
ostatnio przejeżdżałem
ten mur nadal jest
posprejowany snami

ktoś z dziąseł chodnika
wyrwał przystanek
jak spróchniały ząb
i krew płynie rzeczkami
dzieci budują na nich tamy

127 935 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • nicola-57

    10 March 2016, 09:15

    pośród niedojrzałych i pośród z g n i ł y c h owoców przemyśleń,
    znalazłam owoc dorodny.
    Pozdrawiam:)