Menu
Gildia Pióra na Patronite

Jakby obok

Z mroków mnie wyprowadza,
więc ufam gdy mi kroki podpowiada
i oczy mi swą dłonią chce zasłonić,
bo muszę umieć nosić skrzydła
którymi kiedyś będę kogoś chronić.

A choć ma źrenice z pereł różańca,
to nie znam jego oręża
i nie wiem co w skrzydłach przynosi.
Może miejsce da nowym dniom
albo dźwignie ten ciężar,
który na barkach swych nosisz.

Nim dzień się zakończy
jeszcze raz ogląda się za siebie,
by karty przeszłości
zamknąć bezpowrotnie,
a chociaż szeptem się modli za ciebie
słychać go w całej wieczności.

Dlatego za każdym razem,
gdy pierwszy promień świtu
zstępuje pośród jeszcze nocnych cieni,
jest tak jakby tuż obok
przemknął anioł po Ziemi.

101 612 wyświetleń
954 teksty
266 obserwujących
  • gosiaalex

    21 February 2013, 09:34

    Piękny....:)Pozdrawiam

  • Adnachiel

    6 February 2013, 14:17

    Obawiałem się, że wiersz się ani trochę nie spodoba :) Dlatego dziękuję Wam bardzo za miłe słowa.

    Pozdrawiam :)

  • 31 January 2013, 20:43

    Prześliczny wiersz.

    Bardzo mi się podoba.

    Pozdrawiam miluśko.

  • Pechowa_

    31 January 2013, 18:33

    Ładny wiersz! :))