Menu
Gildia Pióra na Patronite

Świat liczb

Z liczb wielu złożeni
W liczbach opisani
Z liczbą urodzeni
Liczbą oceniani

Zbiorem liczb jesteśmy
W świecie liczb żyjemy
Liczbą określamy
W liczbach się kryjemy

Liczbą kodowani
W życia histogramy
Liczbą traktowani
Z liczbą umieramy

Liczbami Wszechświata
W zimowe wieczory
Pan Bóg matematyk
Tworzy życia wzory

56 929 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących
  • szpiek

    1 December 2022, 18:49

    „Pewien wybitny uczony matematyk i agnostyk spytał mnie kiedyś, czy Pan Bóg zna matematykę. Nie zna – odpowiedziałem, bo Pan Bóg jest matematyką. Leibniz sądził, że Bóg myśli matematyką. Prawdy matematyczne są Jego myślami.“
    Michał Heller

    od Naja
    • Anna S.

      1 December 2022, 19:20

      Aż tak uczona nie jestem, ale od dawna tak sądzę.

    • Naja

      1 December 2022, 22:06

      Wszystko da się policzyć, a nieskończoność jest pojęciem matematycznym.