Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nadzieja z Michałowa

Z krzyżem na piersi i głośnym : PRECZ
W niedzielny poranek idziesz na msze
W płaszczu za tysiąc z różańcem w ręce
Krzyczysz z balkonu :
-Polska dla polaków i nikogo więcej

Dziecięce oczy patrzą ze smutkiem
Ręce zziębnięte ściskają misia
Pod płotem kolczastym przysiadła Nadzieja
Z rozkazu pana do lasu zawróciła

Z Nadzieją stąpają dziewczęce nóżki
W błocie i chłodzie miejsca szukają
Tu wśród chrześcijan , jak dawniej w Betlejem
Dla biedy i nędzy miejsca nie mają

Zapnę Ci, kochanie kurteczkę szarawą
Chodź idziemy dalej,
- dokąd, Mamo ?
- Do Raju…
Oczy szklane jak i ciało
Nie ma w tym twojej winy
Idź do Kościoła, idź śmiało….

W Wigilię Bożego Narodzenia
Opłatkiem się podziel
A to puste krzesło zostaw
Zajęte już przecie
Przypomnij sobie to dziecię
Co w lesie z Nadzieją siedziało.

9500 wyświetleń
83 teksty
1 obserwujący
  • Naja

    4 October 2021, 20:18

    Wzruszające.

    Dobroć i miłosierdzie nie zawsze są proste...

  • marka

    4 October 2021, 19:14

    O, ciekawe. Trzeba Kazikowi z Kultu wysłać jako materiał na piosenkę.