Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kowalskiego Jana pamiętliwik odkopany

Z dzieciństwa pamięta
światła blask
który od niechcenia
ściekał po wytartej poręczy
karminem wypłowiałym

Któregoś dnia wściekły na życie
powybijał tej poręczy zęby
nogą
kopiąc w spróchniałe tralki

Później poręcz się chwiała
nie mając podpory
omal nie wypadła przez nią
jego mama
puszczona z objęć alkoholu

To klatka schodowa
z Garncarskiej 21
gdzie na rurze od gazu
wieszali się święci
to klatka schodowa z jego dzieciństwa
z wyrytym na ścianie
sercem nieszczęsnym...

(Poniżej link do kamienicy)

https://www.google.pl/maps/@51.2587785,15.5614404,3a,71.7y,247.09h,100.52t/data=!3m6!1e1!3m4!1sYF-srmK02AT-vgTq3pbZLQ!2e0!7i13312!8i6656

127 803 wyświetlenia
1426 tekstów
95 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!