Menu
Gildia Pióra na Patronite

Muszla

wysypał kilka ziaren piasku
wypłukał ją w wodzie
przyłożył otworem do oka
to zaskakujące, ale w muszli
skryła się kolumna i owalne
komory wrzecionem pnące się
ku górze!
tu powinny być kręte schody,
taras, przestronne salony
usłyszał odbite echem
od falistych ścian konchy
głosy ludzi, śmiechy dzieci!
To być nie może, bo on
Antoni
jest jeszcze dzieckiem!
a Pedro Mila nie ma dzieci
ani nawet żony, a może
i jego jeszcze nie ma?
skąd mógłby wiedzieć,
że zyska sławę nazwiska,
nie on a dom! dzieło
Antoniego Gaudiego!

" Wielką księgą, zawsze otwartą, w którą
wypada wczytywać się jest księga Natury,
wszystkie pozostałe pochodzą od niej"
Antonio Gaudi

18 853 wyświetlenia
159 tekstów
4 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!