Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Obraz zimowy bez śniegu z lekką mgłą

Wyprowadzam wiersze
jak grube wszy
na czarnym pustkowiu
podszytym krwią
wśród rozdeptanych gnid

Niebo nerwowe
i poszarpane
przetacza się kołtunami
siwych chmur
podświetlonych łuną miasta

Na krzyżu wisi
zardzewiała podobizna Jezusa
wiatr targa go za ramię
zapraszając na zmartwychwstanie

U stóp blaszanej postaci
kobieta z psem
owinięta w ponczo
znudzona patrzy
w dali kołyszą się latarnie
imitując gwiazdy...

128 103 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • kuloodporna

    6 February 2021, 21:47

    Ketonal ale Ty się strasznie zapalasz bez bólu......:)

    od Blanca87, Kasandra48, zorro4
  • 6 February 2021, 18:45

    Już zapomniałem, co chciałem powiedzieć.
    Acha! Każda zwrotka o czymś innym.
    Tytuł odlatuje od reszty.
    Pierwsza zwrotka jest prowokacyjna.
    Dalej coś innego.
    Jezus i ponczo dobiło mnie.

    To nie jest poezja.

  • 6 February 2021, 16:29

    to o niebie mocno sugestywne, piękny obraz.

    • 6 February 2021, 16:49

      Czemu wyłączyleś mnie z komentowania

    • marka

      6 February 2021, 18:24

      Nikogo nie wyłączyłem. Każdy może pisać pod wierszami.