Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Père-Lachaise

Teksty z obrazami - Père-Lachaise - Adnachiel
Père-Lachaise - Adnachiel

wypłakałem serce
gdzie cmentarz żydowski
jak ruiny Jerozolimy
a groby - potrzaskane tablice Mojżesza

niebo nam Paryżem
do wczorajszego niepodobne
bo oto trzepocą nad nami - rozskrzydlone ptaki
jakby nie ze snu były
ale z tęsknoty

czy mniej przez to kochałem
że gdy na grobie przyjaciela klęczę
i księżyc wschodzi poprzez cień głęboki
blask jego
nowe we mnie zapala znicze

i dlaczego my wciąż głusi
a one nieme

anioły z uśmiechem śmierci
tak słodkim

jak życie

101 650 wyświetleń
954 teksty
266 obserwujących
  • Febus

    20 May 2022, 08:45

    Puenta tego wiersza jest bardzo piękna. Ale Twoje wiersze zawsze mają duszę. Duszę tego, kto je napisał i duszę tych, o których opowiadają. To ważne i potężne.

    • Adnachiel

      22 May 2022, 13:49

      Dziękuję Ci Jack, choć to zbyt piękny komentarz jak dla nielota.
      Cóż, w moich stronach powiadają, że nawet wiatr ma duszę...

      Bonne journée! :)

      od Febus
  • 20 March 2022, 00:44

    Père-Lachaise tętni życiem...

    od Adnachiel, Eneida, lontano
    • Adnachiel

      20 March 2022, 11:16

      Tak, choć w tej podziemnej ciszy, tylko miłość jest żywa...

      Dziękuję, mon frère.
      Dobrej niedzieli :)